Ugrás a tartalomra

Tagintézményeink

Vegyészeti Múzeum, Várpalota

Tákjékoztatjuk kedves látogatóinkat, hogy okktóber 27-én pénteken a múzeum ZÁRVA trart, de 28-án, a Múzeumok Őszi Fesztiválja programjainkkal ismét várjuk Önöket.

2023. október 28. 11:00 - 12:14 és 14:30 - 15:45
RAKTÁRLESEN - LÉGY TE IS A VEGYÉSZETI MÚZEUM MUZEOLÓGUSA!
Mit csinál egy muzeológus, amikor a múzeum zárva van? Hogy kerül be egy műtárgy a múzeumba, a gyűjteménybe? Lehetőség lesz egy kiválasztott tárgy egyéni feldolgozására. Végül pedig betekintés a múzeum könyvtárába és egy segédraktárba, ahol láthatóvá válnak a múzeum rejtett kincsei.
A program részletei a következő linkre kattintva olvasható: MEGNÉZEM

*************************************************************

Idén 100 éve született Polinszky Károly a Pannon Egyetem alapítója. Ez alkalomból március 18-án megemlékezést tartott a Pannon Egyetem és Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata a Veszprémi Vegyészekért Alapítvány támogatásával. Polinszky Károly hagyatékát a Vegyészeti Múzeum őrzi, amelyből a tárlat megújításához Dobos Lajos festőművész alkotását, Polinszky Károly portréját adta kölcsön a Múzeum, valamint egy rektori lánc is kiállításra került a Pannon Egyetem jóvoltából.

A megemlékezés során Polinszky Gábor a VVA kuratóriumi elnöke szépen kiemelte és elismeréssel illette a Múzeum és az Alapítvány évtizedes együttműködését.

A Vegyészeti Múzeummal kapcsolatos további érdekességek, tartalmak a www.vegyeszetimuzeum.hu honlapon is olvashatók.  

A 14. század elején épült műemlék-jellegű várpalotai Thury-vár második emelete ad otthont a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Vegyészeti Múzeumának. A lélegzetelállító, közel hétszáz éves épületben a múzeum 1963 óta kap helyet, és a több mint negyven éve tartó rekonstrukciós és restaurátori munkának köszönhetően fenséges, patinás környezetben fogadja látogatóit. A Vegyészeti Múzeum hazánk és a térség egyetlen szakmúzeuma, mely a magyar kémia és vegyipartörténet emlékeit mutatja be, hangsúlyt helyezve az iparág kiemelkedő eredményeire, jelentős személyiségeire. A múzeum állandó kiállításai négy részben foglalják össze a vegyészet történetét. A kiállítások visszanyúlnak az alkímiához és a kezdeti kémiai technológiákhoz, emléket állítanak a magyar kémia és vegyipar fejlődési periódusainak, de bevezetik az érdeklődőket abba is, milyen szerep jut a mérésnek és a számítástechnikának a vegyiparban. A kémiai és vegyipari műszerekből és számítástechnikai eszközökből álló tárlat keretében megtekinthetők többek közt mechanikus és elektronikus számológépek, egy NMR spektrométer készülék, valamint egy gázkromatográf és egy GIER típusú számítógép is, mely az első lépések egyikét jelentette a számítógépek alkalmazásában. A látogatók a kémia gyakorlati oldalába is bepillantást nyerhetnek a múzeum laboratóriumi kiállítótermében, mely a klasszikus kémiai analízis és a műszeres analízis eszközeiből egyaránt színvonalas válogatást mutat be.

1990-ben a Nemzeti Örökség Bizottság a várpalotai várépületet a Nemzeti Örökség részévé nyilvánította.

Jegyvásárlás:

A Vegyészeti Múzeumba szóló belépőjegyet a 2. emeleten lehet megváltani. Jegyárakról és kedvezményekről ide kattintva tájékozódhat.

Megközelíthetőség:

A múzeum Várpalotán, a városközpontban található Thury-várban működik, mely a Szabadság téri buszmegállótól mindössze pár perc sétányi távolságra áll. Közvetlen autóbuszjárat közlekedik Várpalota és Budapest között, vonattal pedig a Budapest-Szombathely vasútvonal mentén közelíthető meg. Személygépkocsival a város a 8-as számú főúton érhető el.

Vegyészeti Múzeum, Várpalota

Kapcsolat

8100 Várpalota, Hunyadi u. 1.

e-mail: vegyeszetimuzeum@kozlekedesimuzeum.hu

Telefon: +36 30 822 34 65

Nyitva tartás: 2023. április 1-től 2023. október 23-ig
szerda, csütörtök 10-16 óráig, péntek 10-14 óráig
Minden hónap utolsó szombatján 10-17 óráig

Közösségi média

Facebook